+30 2310492851 |info@inofa.gr
Επιλογή Σελίδας

Ανησυχία από τους καταναλωτές της Ε.Ε., για το κόστος και την ασφάλεια των τροφίμων

από | Νοέ 9, 2022 | Διατροφικές Αξίες, Ενεργοποίηση Πολιτών | 0 Σχόλια

Το κόστος του φαγητού επιβαρύνει περισσότερο τους Ευρωπαίους σήμερα από ό,τι πριν από μερικά χρόνια, καθιστώντας τον κύριο παράγοντα που επηρεάζει τις αγορές τροφίμων, ακολουθούμενο από τη γεύση. Σχεδόν οι μισοί θεωρούν επίσης σημαντική την ασφάλεια των τροφίμων και το 41% ​​των πολιτών της ΕΕ θεωρούν δεδομένο ότι τα τρόφιμα που αγοράζουν είναι ασφαλή.

Αυτά τα ευρήματα προέρχονται από το Ευρωβαρόμετρο του 2022 για την ασφάλεια των τροφίμων στην ΕΕ. Βασισμένη σε συνεντεύξεις με 27.000 άτομα σε ολόκληρη την ΕΕ, παρουσιάζει μια εξελισσόμενη εικόνα του τρόπου με τον οποίο οι Ευρωπαίοι επιλέγουν τα τρόφιμα, τις ανησυχίες τους για την ασφάλεια των τροφίμων και ποιούς εμπιστεύονται για πληροφορίες σχετικά με θέματα ασφάλειας τροφίμων.

Τα παγκόσμια ζητήματα δίνουν το στίγμα τους

Ο εκτελεστικός διευθυντής της EFSA, Bernhard Url, δήλωσε: «Πολλά έχουν συμβεί από την τελευταία μας έρευνα το 2019, μεταξύ άλλων μια παγκόσμια πανδημία και το ξέσπασμα του πολέμου στην Ευρώπη. Τέτοια γεγονότα έχουν δραματικές συνέπειες και, όπως ήταν αναμενόμενο, βλέπουμε ότι για πολλούς Ευρωπαίους η αύξηση του κόστους ζωής επηρεάζει τις διατροφικές τους επιλογές περισσότερο από πριν.

«Από την άλλη πλευρά, η ασφάλεια των τροφίμων παραμένει σημαντική για πολλούς πολίτες της ΕΕ και είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι σχεδόν οι μισοί από αυτούς ενδιαφέρονται για την υγιεινή διατροφή όσο και για τους κινδύνους των τροφίμων».

Ασφάλεια τροφίμων της ΕΕ – αντιμετώπιση των κινδύνων του αύριο

Αυτό το τελευταίο στιγμιότυπο των απόψεων των πολιτών έρχεται καθώς το σύστημα ασφάλειας τροφίμων της ΕΕ, η EFSA και οι φορείς ασφάλειας τροφίμων σε πολλά κράτη μέλη γίνονται 20 ετών. Δημιουργήθηκαν το 2002 για να δώσουν στην ασφάλεια των τροφίμων στην Ευρώπη, μια ενισχυμένη επιστημονική βάση, εναρμονισμένους κανόνες και να ενισχύσουν συνεργασία σε όλη την ήπειρο.

Ο κ. Url δήλωσε: «Αυτό το ορόσημο είναι ένα επίτευγμα για πολλούς οργανισμούς, επιστημονικούς εμπειρογνώμονες και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς στο σύστημά μας. Είναι ενθαρρυντικό ότι τα δύο τρίτα των ευρωπαίων πολιτών αναγνωρίζουν ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη συνεργάζονται, όχι μεμονωμένα, για να το κάνουν πραγματικότητα.

«Ο αυξανόμενος ρυθμός καινοτομίας και η τεχνική πολυπλοκότητα στον τρόπο με τον οποίο παράγουμε, αγοράζουμε και καταναλώνουμε τα τρόφιμά μας αποτελούν περαιτέρω κινητήριους μοχλούς για ισχυρή συνεργασία μεταξύ χωρών και επιστημονικών κλάδων.

«Το Ευρωβαρόμετρο του 2022 δείχνει επίσης ότι η πλειοψηφία των πολιτών μας αναγνωρίζει ότι η κατάσταση του περιβάλλοντος, των ζώων και των φυτών επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία. Αυτό είναι ενθαρρυντικό, καθώς μεταβαίνουμε προς τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων και την αξιολόγηση κινδύνου «One Health» .

Η εμπιστοσύνη στην επιστήμη παραμένει σταθερή

7 στους 10 Ευρωπαίους αναγνωρίζουν το ρόλο των επιστημόνων στο να διασφαλίζουν ότι τα τρόφιμά μας είναι ασφαλή και 8 στους 10 τους εμπιστεύονται για πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων. Ομοίως, η εμπιστοσύνη στα εθνικά θεσμικά όργανα και στα θεσμικά όργανα της ΕΕ είναι υψηλή στα δύο τρίτα περίπου.

Η Barbara Gallani, Επικεφαλής Επικοινωνίας και Συνεργασίας στην EFSA, δήλωσε: «Αυτά τα ευρήματα είναι ανεκτίμητα στην καθημερινή μας εργασία καθώς και στον στρατηγικό μακροπρόθεσμο σχεδιασμό μας».

«Έχουμε αναπτύξει προσαρμοσμένες περιλήψεις και εργαλεία δεδομένων για τους εταίρους των κρατών μελών μας, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου για να υποστηρίξουν τις δικές τους προσπάθειες ενημέρωσης του κοινού και ενημέρωσης σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων».

Επιλεγμένα άλλα ευρήματα

  • Πάνω από το ένα τρίτο των Ευρωπαίων έχουν πολύ υψηλό (21%) ή υψηλό (17%) επίπεδο ευαισθητοποίησης για θέματα ασφάλειας τροφίμων, δηλαδή έχουν ακούσει περίπου 10 ή περισσότερα από τα 15 θέματα που ερωτήθηκαν.
  • Είναι πολύ πιθανό να έχουν ακούσει για πρόσθετα σε τρόφιμα ή ποτά (70%), υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα (65%), υπολείμματα αντιβιοτικών, ορμονών ή στεροειδών στο κρέας (63%) ή ασθένειες που εντοπίζονται σε ζώα (60%).
  • Τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα (40%) και τα υπολείμματα αντιβιοτικών, ορμονών ή στεροειδών στο κρέας (39%) βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου των ανησυχιών που σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων μεταξύ των Ευρωπαίων. Λιγότεροι άνθρωποι ασχολήθηκαν με τις ασθένειες των φυτών (11%), τη χρήση της νέας βιοτεχνολογίας στην παραγωγή τροφίμων (8%) και τη νανοτεχνολογία που εφαρμόζεται στην παραγωγή τροφίμων (5%).
  • Περίπου 6 στους 10 (61%) αναφέρουν την τηλεόραση ή το διαδίκτυο ως μία από τις κύριες πηγές πληροφόρησης σχετικά με τους κινδύνους για τα τρόφιμα, ακολουθούμενοι από την οικογένεια, τους φίλους, τους γείτονες ή τους συναδέλφους (44%) και τις μηχανές αναζήτησης στο Διαδίκτυο (37%), με σημαντικές διαφορές μεταξύ των γενεών.
  • Περισσότεροι από 8 στους 10 ερωτηθέντες εμπιστεύονται τους γιατρούς (89%), τους επιστήμονες με πανεπιστήμια/δημόσια χρηματοδότηση (82%) και τις οργανώσεις καταναλωτών (82%) για πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους των τροφίμων.
  • Μια μειοψηφία Ευρωπαίων δεν θα άλλαζε τη συμπεριφορά τους σε περίπτωση φόβου για τρόφιμα (21%). Μεταξύ αυτών, οι κύριοι λόγοι που αναφέρθηκαν περιελάμβαναν ήδη την προετοιμασία του φαγητού με τον συνιστώμενο τρόπο (45%) και την πεποίθηση ότι όλα τα τρόφιμα ενέχουν κάποιο κίνδυνο και είναι αδύνατο να τα αποφύγετε όλα (25%).

 

Πηγή: https://www.efsa.europa.eu/en/news/cost-concern-eu-consumers-food-safety-close-behind

Internet of Food Alliance (InoFA) Cluster Αγροδιατροφής

Ερευνητικοί – Εκπαιδευτικοί Οργανισμοί
Κοινωνία των Πολιτών / Προμήθειες
Πρωτογενής Παραγωγή/ Τυποποίηση
Διανομή/ Λιανική Πώληση / Υπηρεσίες

Ο συνεργατικός σχηματισμός (cluster) καινοτομίας
InoFA (Internet of Food Alliance)