+30 2310492851 |info@inofa.gr
Επιλογή Σελίδας

Αγροδιατροφικές Εφοδιαστικές Αλυσίδες και Ψηφιακός Μετασχηματισμός

από | Μάι 25, 2021 | Ευφυής Γεωργία, Τεχνολογίες για Ψηφιακό Μετασχηματισμό | 0 Σχόλια

Τα αγροδιατροφικά προϊόντα είναι ευπαθή με μικρή διάρκεια ζωής και απαιτούν οι διαδικασίες σε όλο το μήκος της αγροδιατροφικής εφοδιαστικής αλυσίδας να πραγματοποιούνται υπό ελεγχόμενες συνθήκες για τη διατήρηση της διατροφικής τους αξίας και την εξασφάλιση της υγείας του καταναλωτή. Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της αγροδιατροφικής εφοδιαστικής αλυσίδας αποτυπώνει και βελτιστοποιεί το σύνολο των διεργασιών (προμήθεια πρώτων υλών, παραγωγή/μεταποίηση, αποθήκευση, διανομή, πωλήσεις) και στοχεύει στη μείωση των κινδύνων μέσω της αποτύπωσης της προέλευσης, της ιχνηλασιμότητας και της παρακολούθησης της ποιότητας των προϊόντων σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής.

Αρωγός στον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και συγκεκριμένα το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT) και οι τεχνολογίες Συστημάτων Μικροαισθητήρων (Microelectromechanical systems – MEMS) ώστε να υλοποιηθούν και να προταθούν ολοκληρωμένες και εφαρμοσμένες λύσεις.

internet of things

Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού τα κρίσιμα βήματα για την ανάπτυξη βιώσιμων  λύσεων σε οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο είναι:

  • η αποτύπωση και ανάλυση διεργασιών σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας
  • η αναγνώριση των κρίσιμων δεικτών για την λήψη αποφάσεων σε κάθε στάδιο
  • η ανάπτυξη λύσεων ΤΠΕ που θα συνεισφέρουν στην αυτοματοποιημένη μέτρηση των δεικτών
  • η ολοκλήρωση των τεχνολογικών λύσεων στην αγροδιατροφική εφοδιαστική αλυσίδα με τη χρήση ενός ολιστικού πλαισίου

Το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του ΔΙΠΑΕ συμμετέχει στο έργο ‘Έξυπνος Έλεγχος Ασφάλειας Τροφίμων (i-EAT) της Δράσης Εθνικής Εμβέλειας «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ Β’ ΚΥΚΛΟΣ» του Προγράμματος ΕΠΑνΕΚ, με συντονιστή φορέα την εταιρία Emphasis DigiWorld AE. Το έργο στοχεύει στην παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των συνθηκών των προϊόντων κατά μήκος της ψυχρής εφοδιαστικής αλυσίδας. Στις μέρες μας, η παρακολούθηση των συνθηκών πραγματοποιείται κυρίως σε επίπεδο κτιρίου και οχήματος μεταφοράς χωρίς να υπάρχει δυνατότητα εστίασης σε επίπεδο μονάδας διακίνησης προϊόντος. Στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός καινοτόμου συστήματος που συνδυάζει τον υφιστάμενο μηχανολογικό εξοπλισμό, αισθητήρες και διαδικασίες στατιστικού ελέγχου ποιότητας και ασφάλειας σε όλο το μήκος της αλυσίδας αξίας, με επίκεντρο το τελικό προϊόν. Στο προτεινόμενο έργο θα μελετηθούν οι συνθήκες διακίνησης σε επίπεδο μονάδας διακίνησης προϊόντος (σε κιβώτιο μεταφοράς τροφίμων, τελάρο κλπ) από το χώρο μεταποίησης έως και το ψυγείο της λιανικής πώλησης, με χρήση αισθητήρων. Θα εξεταστεί η ταχεία μεταφορά προς κεντρικά σημεία διανομής (cross docking)/προσωρινής αποθήκευσης και το τμήμα διακίνησης με μικρά φορτηγά προς τα σημεία πώλησης (last mile logistics).

 

Το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του ΔΙΠΑΕ συμμετέχει στο Συνεργατικό Σχηματισμό (CLUSTER) Καινοτομίας InoFA (Internet of Food Alliance)

Internet of Food Alliance (InoFA) Cluster Αγροδιατροφής

Ερευνητικοί – Εκπαιδευτικοί Οργανισμοί
Κοινωνία των Πολιτών / Προμήθειες
Πρωτογενής Παραγωγή/ Τυποποίηση
Διανομή/ Λιανική Πώληση / Υπηρεσίες

Ο συνεργατικός σχηματισμός (cluster) καινοτομίας
InoFA (Internet of Food Alliance)