Πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας ΕΙΤ FOOD με το Aarhus Universitet στη Δανία, επιβεβαίωσε ότι η πανδημία του COVID19 έχει αυξήσει την ανησυχία των καταναλωτών σχετικά με την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων τους.
Θα μπορούσε η ιχνηλασιμότητα με ψηφιακά μέσα (#DigitalTraceability) μέσα από την δυνατότητα εντοπισμού των τροφίμων κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας, να καθησυχάσει τους καταναλωτές και να αυξήσει την εμπιστοσύνη τους;
Νέες καινοτόμες τεχνολογίες συμβάλλουν να γίνει πραγματικότητα η εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Τέτοιες είναι:
Το Διαδίκτυο των πραγμάτων (ΙοΤ) όπου διασυνδεδεμένες συσκευές που χρησιμοποιούν αισθητήρες, λογισμικό και άλλες σχετικές τεχνολογίες, ανταλλάσουν δεδομένα μεταξύ τους και με το σύστημα μέσω του Διαδικτύου.
Το «Blockchain» – ένα εργαλείο λογισμικού που βασίζεται σε μια κοινή βάση δεδομένων που μοιράζεται μεταξύ όλων των συμμετεχόντων στην αλυσίδα εφοδιασμού, το οποίο παρέχει έναν ασφαλή και αδιάβλητο τρόπο αποθήκευσης και πρόσβασης στα δεδομένα.
Τα δεδομένα που συλλέγονται μπορούν να παρέχονται στους καταναλωτές, βοηθώντας τους να λάβουν εμπεριστατωμένες αποφάσεις σχετικά με την επιλογή της τροφής τους.
Ανακαλύψτε περισσότερα σχετικά με αυτές τις τεχνολογίες και τις καινοτομίες που φέρνουν επανάσταση στην τροφική μας αλυσίδα στο μάθημα FutureLearn: https://bit.ly/3eGRBNP
Πηγή: http://www.eitfood.eu/