+30 2310492851 |info@inofa.gr
Επιλογή Σελίδας

Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, η μείωση των φυσικών πόρων, η κλιματική αλλαγή είναι μόνο μερικές από τις συνθήκες που καθιστούν επιτακτικό τον επαναπροσδιορισμό των παραδοσιακών αμπελουργικών πρακτικών και την υιοθέτηση μιας φιλικότερης προς το περιβάλλον καλλιεργητικής προσέγγισης.

Στο πλαίσιο αυτό η αμπελουργία μετασχηματίζεται ραγδαία, υιοθετώντας ολοένα και περισσότερο τα εργαλεία και τις μεθόδους που προτείνει η γεωργία ακριβείας και οι τεχνολογίες του διαδικτύου των πραγμάτων που την υποστηρίζουν.

Οι καταναλωτές αντιλαμβανόμενοι τη νέα αυτή πραγματικότητα, δίνουν με τη σειρά τους έμφαση όχι μόνο στην ποιότητα των γεωργικών προϊόντων αλλά και στην επίτευξη αειφόρου παραγωγής, ώστε να αντιμετωπιστούν οι παρούσες αλλά και οι μελλοντικές προκλήσεις.

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος, εκπρόσωπος της ομάδας παραγωγών επιτραπέζιου σταφυλιού με τον διακριτικό τίτλο “Μακεδονικοί Αμπελώνες” μας εξηγεί τα οφέλη που  παρέχει η ευφυής γεωργία στους παραγωγούς.

“Ως αμπελουργοί είμαστε πλέον σε θέση να εκτιμούμε σε πραγματικό χρόνο τις συνθήκες που επικρατούν στους αμπελώνες μας, προκειμένου να καθορίσουμε την ιδανική ποσότητα των λιπασμάτων ή μυκητοκτόνων που εφαρμόζουμε στην καλλιέργεια, καθώς και τον βέλτιστο χρόνο συγκομιδής. Η άρδευση της αμπέλου κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικές περιόδου είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, καθώς καθορίζει εκτός από την απόδοση, το χρώμα και το άρωμα.

Τα δεδομένα που συγκεντρώνονται μέσω αισθητήρων και η μετέπειτα επεξεργασία τους από σύγχρονα υπολογιστικά συστήματα, εκτός από τη βέλτιστη διαχείριση του αμπελώνα μας μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη καινοτόμων καλλιεργητικών πρακτικών. Επιπλέον, η υιοθέτηση των τεχνολογιών του διαδικτύου των πραγμάτων στην αμπελουργία στο σύντομο μέλλον θα αποτελεί προϋπόθεση για την είσοδο του ελληνικού επιτραπέζιου σταφυλιού στις απαιτητικές διεθνείς αγορές.

Η ομάδα μας πιστεύει ακράδαντα ότι η εξοικείωση του έλληνα παραγωγού με τα συστήματα ευφυούς γεωργίας και η προσαρμογή αυτών στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αμπελουργίας μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος των ελληνικών σταφυλιών στις διεθνείς αγορές.”