+30 2310492851 |info@inofa.gr
Επιλογή Σελίδας

Η ιχνηλασιμότητα κεντρικός πυλώνας της στρατηγικής των ανταγωνιστών μας στις Ευρωπαϊκές αγορές φρέσκων φρούτων και λαχανικών

από | Ιούν 29, 2021 | Ιχνηλασιμότητα, Τεχνολογίες για Ψηφιακό Μετασχηματισμό | 0 Σχόλια

Η ιχνηλασιμότητα προσθέτει αξία τόσο στην καλλιέργεια όσο και στην διατροφική εφοδιαστική αλυσίδα.

Τα καλλιεργούμενα φυτά είναι πάντα το καλύτερο διαφημιστικό εργαλείο ενός καλλιεργητή ή ενός οργανισμού, αλλά για να εκτιμηθούν πρέπει να είναι ανιχνεύσιμα και πιστοποιημένα σύμφωνα με τα πιο σύγχρονα πρότυπα του τομέα των οπωροκηπευτικών.

Το αγρόκτημα της Σικελίας Libretti ξεχωρίζει για την αυστηρή εφαρμογή αυτών των παραμέτρων και εγγυάται την υγιεινή και την ασφάλεια κατά την επεξεργασία τους.

“Η συγκομιδή μας μπορεί να ιχνηλατηθεί από το θερμοκήπιο έως τη συσκευασία, δηλαδή από το φυτό έως το πιάτο. Μετά από μια δομημένη διαδικασία, λαμβάνει ένα είδος ταυτότητας με γραμμικό κώδικα (bar code) που εγγυάται την ακεραιότητά της. Αυτό είναι ένα εσωτερικό σύστημα διαχείρισης που εφαρμόζουμε για να καλύψουμε τις ανάγκες των κύριων παικτών, οι οποίοι μας εμπιστεύονται τη δική τους επώνυμη (ιδιωτική ετικέτα) συσκευασία. Επιπλέον, η αξιοπιστία της επώνυμης συσκευασίας και προϊόντος  σημαίνει επίσης ανεξαρτησία. Διαχειριζόμαστε όλες τις εργασίες συσκευασίας, φόρτωσης και μεταφοράς ανεξάρτητα, με μια υλικοτεχνική απόδοση που εγγυάται τη φρεσκάδα των καλλιεργειών. Το ίδιο ισχύει και για την ακρίβεια στη διαχείριση των παραγγελιών σε εθνική και διεθνή κλίμακα », δήλωσε ο Giuseppe Libretti, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Libretti.

“Χάρη στα έργα για τις εφοδιαστικές  αλυσίδες, η εταιρεία μας ελέγχει το 70% της παραγωγής, ενώ μόνο το υπόλοιπο 30% μπορεί να θεωρηθεί συμβατικό και πάντα καλής ποιότητας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μας εμπιστεύεται το λιανικό εμπόριο μεγάλης κλίμακας”.

Προβλήματα με τα logistics και τις αυξημένες τιμές των πρώτων υλών

“Από τη μία πλευρά, αυτή η εταιρεία συνεχίζει να αναπτύσσεται, από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια ήταν ιδιαίτερα έντονα για όλους. Ειδικά τους τελευταίους μήνες, έχουμε αντιμετωπίσει προβλήματα στον τομέα αυτό. “Αντιμετωπίσαμε ορισμένες δυσκολίες στην εύρεση εμπορευματοκιβωτίων για αποστολές στο εξωτερικό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό προκάλεσε καθυστερήσεις. Αυτή η φάση φαίνεται να έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της και πιστεύουμε ότι βραχυπρόθεσμα όλα θα επανέλθουν στο φυσιολογικό. Ένα άλλο πρόβλημα είναι η αύξηση στις τιμές των βασικών προϊόντων από τον Ιανουάριο του 2021, το οποίο επιβαρύνει επίσης τη γεωργία, ακόμη και με έως και 50% υψηλότερες τιμές για τα υλικά που απαιτούνται για τη λειτουργία των θερμοκηπίων. ”

Η σεζόν 2021/2022

“Σε εμάς, μια σεζόν διαρκεί ολόκληρο το έτος, αλλά από αυτό το έτος και μετά, η συγκομιδή αποκορυφώνεται δύο φορές, μία το καλοκαίρι και η άλλη το φθινόπωρο, εάν δεν παρουσιαστούν σημαντικά προβλήματα από το ToBRFV. Είμαστε εξοπλισμένοι με τα πιο πρόσφατα φυτοϋγειονομικά πρωτόκολλα για την πρόληψη και τον έλεγχο των φυτικών ασθενειών, αλλά θα βγούμε από αυτήν την κατάσταση μόνο όταν η γενετική μας δώσει τις οριστικές απαντήσεις. Υπολογίζουμε ότι θα πρέπει  να περιμένουμε άλλα 1 ή 2 χρόνια για αυτό. ”

“Λαμβάνουμε πολλά αιτήματα από το μεγάλης κλίμακας λιανικό εμπόριο για υψηλής ποιότητας, πολύχρωμες ντομάτες datterini. Οι καταναλωτές θέλουν να βρουν αυτό το προϊόν στα ράφια των «νέων»  λαχανικών. Το άμεσο μέλλον είναι πιθανό να προχωρήσει προς τη μορφή σνακ, εστιάζοντας κυρίως στους νέους και μετά στις μεγαλύτερες ηλικίες» κατέληξε ο Libretti.

Πηγή: https://www.freshplaza.com/article/9334040/traceability-adds-value-to-both-the-crop-and-the-supply-chain/

 

 

Internet of Food Alliance (InoFA) Cluster Αγροδιατροφής

Ερευνητικοί – Εκπαιδευτικοί Οργανισμοί
Κοινωνία των Πολιτών / Προμήθειες
Πρωτογενής Παραγωγή/ Τυποποίηση
Διανομή/ Λιανική Πώληση / Υπηρεσίες

Ο συνεργατικός σχηματισμός (cluster) καινοτομίας
InoFA (Internet of Food Alliance)