Τα δίκτυα νέας γενιάς, τεχνολογίας 5G έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τα πράγματα σε έναν τεράστιο αριθμό βιομηχανιών. Μία εκ των οποίων – ίσως από τις βασικότερες – είναι και η Αγροτική Παραγωγή.
Τι είναι όμως το 5G;
Πρόκειται για μια καινούρια γενιά δικτύου, εξελιγμένης τεχνολογίας με εξαιρετικά μεγάλες ταχύτητες. Το 5G παρέχει δυνατότητες που βοηθούν τον αγροτικό τομέα και την παραγωγή και θα είναι πολύ πιο εξελιγμένο και αναβαθμισμένο από οποιαδήποτε προηγούμενη γενιά.
Σε τι διαφέρουν τα δίκτυα 5G από τα 4G;
- Τα δίκτυα 5G θα πολλαπλασιάσουν τα οφέλη του 4G
- Πρόκειται για ένα είδος ποιοτικής και ποσοτικής αναβάθμισης
- Μπορούν να επιτύχουν εκατονταπλάσιες ταχύτητες σε σχέση με το 4G
- Γίνεται πολύ πιο γρήγορα η επικοινωνία μεταξύ συσκευών και διακομιστών
- Μπορεί να μεταφέρει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα δεδομένων σε σχέση με άλλα δίκτυα
- Οι 5G κεραίες καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια
Η τεχνολογία «φίλος» του αγροτικού τομέα
Ο αγροτικός κλάδος παρουσίαζε πάντα μία ψηφιακή υστέρηση, κάτι το οποίο θα αλλάξει γιατί η τεχνολογία είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ και αποτελεί έναν καλό «σύμμαχο». Με την εφαρμογή εξελιγμένης τεχνολογίας μπορεί να αυξηθεί η γεωργική παραγωγικότητα, να διασφαλιστεί η περιβαλλοντική υγεία και να ικανοποιηθούν οι συνεχείς εξελισσόμενες ανάγκες και προτιμήσεις των καταναλωτών.
Ποιες αλλαγές θα φέρει το 5G στην αγροτική παραγωγή;
- Είναι ιδανικό για τη διαβίβαση πληροφοριών από απομακρυσμένους αισθητήρες και ντρόουν – παρατηρητήρια εδάφους, που χρησιμοποιούν οι αγρότες για να μετρούν την υγρασία, τη θερμοκρασία του εδάφους και την ένταση του φωτός.
Στην Ολλανδία, χρησιμοποιούν ντρόουν με 5G για να βελτιώσουν την καλλιέργεια τηςπατάτας.
- Ο αγροτικός τομέας θα συλλέγει δεδομένα εξ αποστάσεως, ενώ ξέρουμε ότι τα αγροκτήματα καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις που είναι δύσκολο να παρακολουθούνται.
- Τα συστήματα άρδευσης μπορούν να ενεργοποιούνται τη σωστή στιγμή της ημέρας.
- Μπορεί να αυξήσει την ευστοχία και την αποτελεσματικότητα του ψεκασμού των καλλιεργειών.
- Μπορούν τα βοοειδή να βόσκουν σε περιοχές που παρέχουν τροφή με μεγάλη θρεπτική αξία.
- Βοηθάει στην αυτοματοποίηση των μεθόδων καλλιέργειας.
Πού χρειάζεται η αυτοματοποίηση;
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (UN Food and Agriculture Organization) προβλέπει ότι για να καλυφθούν οι ανάγκες του ταχύτατα αυξανόμενου πληθυσμού του πλανήτη, θα πρέπει να αυξηθεί η παραγωγή τροφίμων από τη γη. «Για να ανταποκριθούν σε αυτές τις απαιτήσεις, οι αγρότες θα χρειαστούν νέες τεχνολογίες προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη παραγωγή από μικρότερες εκτάσεις γης και με λιγότερο εργατικό προσωπικό», αναφέρει μία έκθεση του οργανισμού.
- Με πιο αποδοτικές μεθόδους, θα είναι δυνατή η παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας τροφίμων.
Βέβαια, για να συμβούν αυτά θα πρέπει τα δίκτυα να εγκατασταθούν σε αγροτικές περιοχές.
“Κάτι τέτοιο δεν θα βοηθήσει απλά να στηριχθεί η αγροτική παραγωγή αλλά και να γίνει ευκολότερη και λιγότερο απαιτητική για όσους δραστηριοποιούνται σε αυτήν”, δήλωσε για τις καινοτομίες ο ερευνητής του Πανεπιστημίου Harper Adams, Jonathan Gill.
Περιλαίμια συνδεδεμένα με 5G
Πρόκειται για ένα σύστημα που δοκιμάζεται στην Αγγλία, όπου έχουν εφοδιάσει αγελάδες με περιλαίμιο συνδεδεμένο με 5G. Αυτό επιτρέπει στους αγρότες να ενημερώνονται καθημερινά για την υγεία και τη συμπεριφορά του ζώου και να το παρακολουθούν. Τα περιλαίμια στέλνουν δεδομένα στην εφαρμογή και οι αγρότες έχουν άμεσες πληροφορίες για τα πάντα, από την τροφή μέχρι τον ύπνο των αγελάδων.
“Με αυτή τη δυνατότητα είμαστε ήσυχοι ότι οι αγελάδες είναι ικανοποιημένες, υγιείς και συμπεριφέρονται φυσιολογικά. Επιπλέον, λειτουργεί και ως έγκαιρη προειδοποίηση σε περίπτωση ασθένειας, εγκυμοσύνης ή απλής ανάγκης εξέτασης” δήλωσε ο διαχειριστής του έργου, Duncan Forbes.