Στις 9 και 10 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το εργαστήριο της Agricultural European Innovation Partnership (EIP-AGRI) με θέμα «Τα ψηφιακά δεδομένα στην καλύτερη διαχείριση της φάρμας». Η Agricultural European Innovation Partnership (EIP-AGRI) εργάζεται για την προώθηση της ανταγωνιστικής και βιώσιμης γεωργίας και δασοκομίας, με τη σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων στη γεωργική παραγωγή.
Η παρουσία της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής ήταν έντονη με τη συμμετοχή του Δρ.Φιλίππου Παπαδόπουλου και της Δρ. Ευδοκίας Κρυσταλλίδου, όπου είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την εργαλειοθήκη των ψηφιακών εφαρμογών της ΑΓΣ, όπως το δίκτυο αισθητήρων και συσκευών LoRa, τις οδηγίες λίπανσης εδάφους με τη χρήση ψηφιακών αισθητήρων “SmartFarmingAFS”, το cluster InoFA και τις συνεργασίες ψηφιακού μετασχηματισμού Internet of Food Alliance.
Το θέματα του workshop ήταν:
- οι ψηφιακές τεχνολογίες και οι λύσεις που βασίζονται σε δεδομένα,
- η συμβολή των ψηφιακών δεδομένων στις ορθές πρακτικές γεωργίας ακριβείας
- η αποδοτικότητα της γεωργίας στα όρια της βιώσιμης ανάπτυξης,
- η οργάνωση στη λήψη αποφάσεων και την οργάνωση γεωργικών πρακτικών
- το θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα των εκμεταλλεύσεων.
Τα μοντέλα ανταλλαγής δεδομένων διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διασφάλιση ότι οι στρατηγικές που βασίζονται σε δεδομένα προσθέτουν αξία στην αλυσίδα αγροδιατροφής. Από την άλλη πλευρά, η κοινή χρήση δεδομένων δημιουργεί προκλήσεις για τους αγρότες, όπως ανησυχίες για την ιδιωτικότητα, την προστασία δεδομένων και την ιδιοκτησία, ήταν μερικά από τα σημαντικά θέματα που θίχθηκαν στο εργαστήριο.
Πηγή Φωτογραφίας: https://ec.europa.eu/eip/agriculture/en/eip-agri-projects