+30 2310492851 |info@inofa.gr
Επιλογή Σελίδας

Τάσεις στην παραγωγή κόκκινου κρέατος

από | Αυγ 5, 2022 | Διατροφικές Αξίες, Ενεργοποίηση Πολιτών | 0 Σχόλια

Ποιες είναι οι τάσεις που διαμορφώνουν την παραγωγή κόκκινου κρέατος το 2022; Πολλά έχουν αλλάξει εξαιτίας της πανδημίας covid-19 και του πολέμου ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Υπάρχουν πέντε βασικές παράμετροι που διαμορφώνουν τη σημερινή κατάσταση:

  1. Αυξημένο κόστος παραγωγής

Για τους μεταποιητές εντοπίζονται δύο βασικά μέτωπα. Πρώτον, καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των πρώτων υλών, των υλικών και της ενέργειας. Επιπλέον, η κρίση κόστους ζωής αναγκάζει τους καταναλωτές να αλλάξουν αγοραστικές συνήθειες για να εξισορροπήσουν τον προϋπολογισμό τους. Οι αγοραστικές συνήθειες σε σχέση με το κόκκινο κρέας είναι απίθανο να ξεφύγουν από τον κανόνα. Προκειμένου να μετριάσουν το κόστος παραγωγής, οι μεταποιητές κρέατος είναι υποχρεωμένοι να βελτιστοποιήσουν τις διαδικασίες παραγωγής μέσω: αυτοματισμού, ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού, καινοτόμων λύσεων που ελαχιστοποιούν τη χρήση νερού και τεχνολογίας που επιτρέπει γραμμές παραγωγής και λήψης αποφάσεων βάσει δεδομένων.

  1. Αλλαγή των αγοραστικών συνηθειών των καταναλωτών

Το κόστος ζωής δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει τις αγοραστικές συνήθειες σε ό,τι αφορά το κόκκινο κρέας. Οι καταναλωτές ενδιαφέρονται επίσης ολοένα και περισσότερο να αγοράζουν τρόφιμα με θρεπτικά συστατικά και θέλουν να γνωρίζουν πού και πώς προμηθεύονται και παράγονται τα τρόφιμα. Ωστόσο οι μεταβαλλόμενες αγοραστικές συνήθειες προσφέρουν επίσης σημαντικές ευκαιρίες, συμπεριλαμβανομένης της καινοτομίας προϊόντων και της εισαγωγής νέων προϊόντων. Τα snack κρέατος με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλές θερμίδες και με βάση το κρέας είναι παραδείγματα καινοτόμων προϊόντων που αυξάνονται σε δημοτικότητα.

  1. Ιχνηλασιμότητα

Η βελτίωση της ιχνηλασιμότητας είναι βασική προτεραιότητα. Η τεχνολογία είναι η λύση για την ιχνηλασιμότητα της παραγωγής κόκκινου κρέατος, καθώς μεγάλο μέρος της διαδικασίας μπορεί να αυτοματοποιηθεί και να εξαλειφθεί ο κίνδυνος ανθρώπινου λάθους.

  1. Αδυναμία εύρεσης εργατικού δυναμικού

Στην πραγματικότητα, είναι ένα ζήτημα που αφορά όλους τους τομείς της παραγωγής τροφίμων καθώς και άλλες βιομηχανίες. Καινοτόμες λύσεις σε αυτήν την πρόκληση εφαρμόζονται σε ολόκληρο τον κλάδο, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής αυτοματισμών και διαδικασιών που βασίζονται σε δεδομένα στις γραμμές παραγωγής.

  1. Βιωσιμότητα

Η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της επεξεργασίας κρέατος και η βελτίωση της βιωσιμότητας της βιομηχανίας είναι μια συνεχής διαδικασία. Βασικοί τομείς εστίασης περιλαμβάνουν τη μείωση της χρήσης νερού στις γραμμές επεξεργασίας, της κατανάλωσης ενέργειας και της σπατάλης.

Πηγή: https://www.sfengineering.net/5-trends-shaping-red-meat-production-in-2022/

Internet of Food Alliance (InoFA) Cluster Αγροδιατροφής

Ερευνητικοί – Εκπαιδευτικοί Οργανισμοί
Κοινωνία των Πολιτών / Προμήθειες
Πρωτογενής Παραγωγή/ Τυποποίηση
Διανομή/ Λιανική Πώληση / Υπηρεσίες

Ο συνεργατικός σχηματισμός (cluster) καινοτομίας
InoFA (Internet of Food Alliance)