+30 2310492851 |info@inofa.gr
Επιλογή Σελίδας

To μέλλον του ελληνικού ελαιώνα.

από | Μάι 21, 2021 | Food Waste & Κυκλική Οικονομία, Ευφυής Γεωργία | 0 Σχόλια

Ο ΝΗΛΕΑΣ ιδρύθηκε την άνοιξη του 2002 με τη μορφή αρχικά της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας και την επωνυμία ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΗΛΕΑΣ, αφού είχε προηγηθεί ένας χρόνος αναζήτησης και προετοιμασίας, και το 2004 μετεξελίχτηκε σε αγροτικό συνεταιρισμό.

Η καινοτομία του ΝΗΛΕΑ έγκειται στο γεγονός ότι εφάρμοσε περιβαλλοντικά πρότυπα συνδέοντας την καλλιέργεια της ελιάς με το περιβάλλον, αναδεικνύοντας την απαράμιλλη αισθητική του ελαιοδάσους, ως το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα του ελληνικού ελαιώνα. Στην εικοσαετή του διαδρομή μια σειρά από δύσκολες πιστοποιήσεις και συμμετοχές σε ευρωπαϊκά προγράμματα επιβεβαιώνουν την πρωτοπορία του.

Στην διαδρομή του ΝΗΛΕΑ, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει παγκοσμίως στην παραγωγή και εμπορία του ελαιολάδου, με τη χώρα μας να παρακολουθεί από απόσταση, αδυνατώντας να ακολουθήσει τις εξελίξεις, ή να βρει το δικό της δρόμο.

logo

Οι κύριες αλλαγές εστιάζονται στις νέες χώρες που δραστηριοποιούνται στην ελαιοκαλλιέργεια και στη βιομηχανοποίησή της με νέες υπέρπυκνες φυτεύσεις μεγάλων εκτάσεων, αποδόσεων και χαμηλού κόστους. Επίσης η κλιματική αλλαγή φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά την καλλιέργεια αυξάνοντας το κόστος και τους κινδύνους.

Στη χώρα μας η καλλιέργεια της ελιάς εξακολουθεί να γίνεται με τον ίδιο σχεδόν παραδοσιακό τρόπο, με αποτέλεσμα το μεγάλο κόστος παραγωγής, τις χαμηλές αποδόσεις και τον μεγαλύτερο όγκο του παραγόμενου ελαιολάδου να εξάγεται ως χύμα στερώντας πολύτιμη υπεραξία.

Συνεπώς, το μέλλον του ελληνικού ελαιώνα φαντάζει δυσοίωνο, που όμως με δημιουργικό τρόπο, είναι δυνατόν να μετατρέψουμε τις αδυναμίες του σε δυνατά σημεία και να τα αξιοποιήσουμε αναλόγως.

Η πολυσυλλεκτικότητα (συγκαλλιέργειες, συνδυασμός με κτηνοτροφία) και πολυλειτουργικότητα (ελαιοτουρισμός, καθετοποίηση της παραγωγής, συσκευασία-επώνυμο προϊόν) του ελαιώνα, η σύνδεσή του με το περιβάλλον ως αναπόσπαστο μέρος του φυσικού περιβάλλοντος, την πολιτιστική μας κληρονομιά και τη μεσογειακή διατροφή η στοχευμένη ποιότητα, η αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών προς όφελος του κόστους της ποιότητας και του περιβάλλοντος, και η κυκλική οικονομία είναι οι κατευθυντήριες γραμμές για την αλλαγή στόχευσης προς μια συντονισμένη ελαιοκαλλιέργεια με μέλλον και η απάντηση στα σημερινά αδιέξοδα.

Internet of Food Alliance (InoFA) Cluster Αγροδιατροφής

Ερευνητικοί – Εκπαιδευτικοί Οργανισμοί
Κοινωνία των Πολιτών / Προμήθειες
Πρωτογενής Παραγωγή/ Τυποποίηση
Διανομή/ Λιανική Πώληση / Υπηρεσίες

Ο συνεργατικός σχηματισμός (cluster) καινοτομίας
InoFA (Internet of Food Alliance)