+30 2310492851 |info@inofa.gr
Επιλογή Σελίδας

Η κοινωνία των πολιτών ως αρωγός στη δημιουργία των συνεργατικών σχηματισμών καινοτομίας/τεχνολογίας

από | Ιαν 21, 2021 | Ενεργοποίηση Πολιτών, Τεχνολογίες για Ψηφιακό Μετασχηματισμό | 0 Σχόλια

Ο Διονύσης Παπαδάτος είναι Συντονιστής Δράσεων του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωσταντακόπουλου.

IKBKK

(https://www.cvf.gr/files/3_actions/research-files/summary_iobe/IMG_1286_INTERNAL.jpg)

(1) Ποιοι είναι οι τομείς της “κοινωνίας” και της “οικονομίας” στους οποίους το ΙΚΒ&ΚΚ αναπτύσσει τις δράσεις του;

Το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” είναι ένα κοινωφελές ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα το οποίο ιδρύθηκε το 2011 προς τιμήν των Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Σκοπός του είναι να καταστήσει τη Μεσσηνία πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης, μέσα από την υποστήριξη και προώθηση σχετικών δράσεων. Το Ίδρυμα σχεδιάζει, διαχειρίζεται και χρηματοδοτεί προγράμματα που αφορούν στην έρευνα, στην εκπαίδευση και στην υποστήριξη τοπικών δομών της Μεσσηνίας. Δραστηριοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων που αφορούν στην αγροτική ανάπτυξη, στην κοινωνία, στον πολιτισμό και στο περιβάλλον αναπτύσσοντας συνεργασίες με φορείς καθώς και με οργανισμούς των πεδίων αυτών.

Το Ίδρυμα ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με δράσεις που αφορούν στην αειφόρο αγροτική ανάπτυξη. Επιστέγασμα των προσπαθειών του αυτών αποτελεί το Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας (ΚΑΕΜ – https://www.kaem.gr/), το οποίο ίδρυσε σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης. Σε πρώτη φάση, σκοπός του Κέντρου είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον Αγροδιατροφικό τομέα της Μεσσηνίας, με βλέψεις σε δεύτερο χρόνο, αυτό να αναπτυχτεί ομόκεντρα.

Το Ίδρυμα έχει επίσης συνεργαστεί σε επίπεδο έρευνας με αρκετά πανεπιστήμια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, όπως το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Ερευνητικό Κέντρο Διατροφής του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια, το Πανεπιστήμιο Στοκχόλμης, το Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνια και άλλα ιδρύματα και φορείς.

(2) Πως αντιλαμβάνεται το ΙΚΒ&ΚΚ το ρόλο ενός κοινωφελούς μη-κερδοσκοπικού ιδρύματος σε συνεργατικό σχηματισμό καινοτομίας/τεχνολογίας;

Το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” λειτουργεί ως διαμεσολαβητής καινοτομίας περιφερειακής εμβέλειας και από το 2016 προσφέρει υπηρεσίες κατάρτισης, συμβουλευτικής και δικτύωσης μέσω του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας.  Το Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου θα συνεχίσει την κατάρτιση τοπικών παραγωγών μέσα από τις δράσεις του ενώ παράλληλα θα στηρίξει το οικοσύστημα των διασυνδεδεμένων αισθητήρων με το διαδίκτυο των πραγμάτων αναλαμβάνοντας στην ουσία την συντήρησή του.

(https://www.cvf.gr/files/3_actions/seminar_files/2016/KAEM/Main1.jpg)

Το ΙΚΒ&ΚΚ λαμβάνει ιδιαίτερη μέριμνα για την ενίσχυση των τοπικών παραγωγικών δυνάμεων. Ιδιαίτερα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης στήριξε με ποικίλους τρόπους την τοπική κοινωνία και οικονομία προσπαθώντας να κρατήσει ζωντανές τις μικρές τοπικές επιχειρήσεις. Η καλή γνώση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των επιχειρήσεων της περιοχής, τα δυνατά τους σημεία και οι αδυναμίες τους, οι ευκαιρίες για βελτίωση και οι απειλές για την τοπική οικονομία αποτελούν αντικείμενα που το ΙΚΒ&ΚΚ γνωρίζει σε βάθος. 

(3) Ποια οφέλη προσδοκά το ΙΚΒ&ΚΚ να αποκομίσει η κοινωνία από τη “λειτουργία” των συνεργατικών σχηματισμών καινοτομίας/τεχνολογίας;

Η επιτυχής λειτουργία του συνεργατικού σχηματισμού καινοτομίας/τεχνολογίας θα έχει θετικά αποτελέσματα σε όλους τους κρίκους της αγροδιατροφικής εφοδιαστικής αλυσίδας και θα βοηθήσει τον καθένα να βελτιώσει τις επιδόσεις του στις λειτουργίες που διεξάγει. Η εφαρμογή του έργου θα μπορέσει να συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση των ζημιών που υφίστανται οι επιχειρήσεις του κλάδου της αγροδιατροφής μέσα από τον καλύτερο έλεγχο των εφαρμοζόμενων διαδικασιών. Θα μπορέσει επίσης να αναδείξει και να προσδώσει την αξία τοπικών προϊόντων που φέρουν όλα τα ποιοτικά εχέγγυα και παράγονται στις διάφορες περιοχές της χώρας μας βοηθώντας έτσι την τοπική οικονομία. Προς την κατεύθυνση αυτή θα ενισχυθεί και το θέμα της ιχνηλασιμότητας, τόσο από την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, όσο και από την ίδια τη συμμετοχή εξειδικευμένων φορέων μελών του σχηματισμού, που συμβαδίζει με τις απαιτήσεις καταναλωτών και βοηθά στη διαφοροποίηση των παραγωγών, ειδικά ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.τ.λ.. Θα συμβάλει στον καλύτερο έλεγχο μεταφορών και αποθηκών που εξυπηρετεί την ευελιξία της εφοδιαστικής αλυσίδας και την μείωση σπατάλης, καθώς επίσης και στην ψηφιοποίηση της πληροφορίας των σημείων πώλησης, η οποία εξυπηρετεί την καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση των καταναλωτών στην κατεύθυνση επιλογών σωστής διατροφής. Θα είναι μία κάθετης εφαρμογής δράση συμπεριλαμβάνοντας όλα τα στάδια από την παράγωγη ενός προϊόντος μέχρι και τη διάθεση στον καταναλωτή. Θα αποτελέσει παράδειγμα για όλους τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας.

Internet of Food Alliance (InoFA) Cluster Αγροδιατροφής

Ερευνητικοί – Εκπαιδευτικοί Οργανισμοί
Κοινωνία των Πολιτών / Προμήθειες
Πρωτογενής Παραγωγή/ Τυποποίηση
Διανομή/ Λιανική Πώληση / Υπηρεσίες

Ο συνεργατικός σχηματισμός (cluster) καινοτομίας
InoFA (Internet of Food Alliance)